Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de boeg, is de carrousel van debatten en interviews in de reguliere media weer flink opgetuigd. In al die politieke media-aandacht is er echter geen aandacht voor mensen met een handicap. Nul! En dat terwijl het hier toch om zo’n twee miljoen potentiële stemmen gaat. De kernteamleden van Wij Staan Op! doken dan maar zelf de programma’s in en vonden wisselende aandacht voor het thema inclusie.”
In 2016 ratificeerde Nederland het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Hierdoor krijgen mensen met een handicap het recht op een gelijkwaardige deelname aan de samenleving. Wij Staan Op! heeft dit verdrag ook als uitgangspunt en daarom bekeken we met deze bril de programma’s van de bekende politieke partijen en JA21 en BIJ1.
We merkten op dat de partijen SGP, 50+, PVV, FVD, DENK, CU, PvdD en JA21 het VN-verdrag Handicap als zodanig niet noemen. Dat wil niet zeggen dat hun programma niet (gedeeltelijk) in lijn is met dit verdrag. Zo onderschrijven de PvdD en CU dat discriminatie op basis van een beperking niet mag en diende die laatste mede het initiatiefvoorstel voor het juridisch erkennen van de Nederlandse Gebarentaal in. De PVV wil af van herbeoordeling en ‘doorgeschoten verantwoording’ voor mensen met een levenslange handicap en 50+ gaat voor het ‘preventief stevig inzetten op versterking van drempelvrije wijkteams’. Hierop voortbordurend wil de SP een universeel gemeentelijk basispakket voor ‘o.a.’ huishoudelijk hulp, dagbesteding, mantelzorg en gaat SGP voor een ‘centraal hulpmiddelenpakket’.
Zo een beetje kamerbreed wordt aandacht besteed aan inclusief onderwijs, maar de gedachten over inclusief onderwijs verschillen nogal. JA21 wil passend onderwijs ‘begrenzen’ ten faveure van speciaal onderwijs en ‘desnoods’ thuisonderwijs, de PvdD wil daarentegen de klassen juist kleiner hebben om tot goed passend onderwijs te komen. D66 vindt dat passend onderwijs ‘niet werkt’ en wil met meer middelen en samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs leerlingen en studenten op alle scholen een plek geven. De VVD en het CDA noemen digitaal onderwijs als optie voor zieke leerlingen of leerlingen met een beperking.
Ook op inclusief werkgeverschap wordt door diverse partijen ingezet. GroenLinks wil hier de norm van maken, D66 wil werkgevers die discrimineren bij hun werving en selectie beboeten, zowel financieel als met minder overheidsopdrachten. De PvdA vindt dat mensen met een vastgestelde arbeidsbeperking recht hebben op werk en daarbij extra hulp nodig hebben. Dat het minimumloon en daarmee (een aantal) uitkeringen verhoogd gaan worden, lijkt wel zeker, hier zijn immers veel partijen voor. Daarnaast wil GroenLinks de kostendelersnorm helemaal afschaffen, D66 alleen bij mantelzorg, CDA wil hierin de mogelijkheid tot maatwerk verlenen aan gemeenten en 50+ wil ook af van de huidige vorm, maar richt zich dan niet echt op mensen met een handicap.
Over wonen gesproken: GroenLinks, D66 en 50+ willen goed toegankelijke, levensloopbestendige woningen gaan bouwen. D66 gaat hierin het verst. Deze partij wil de bouwwetgeving aanpassen zodat delen van een woning makkelijk verbouwd of uitgebreid kunnen worden.
BIJ1 is de partij die het VN-verdrag meeneemt in de meest uiteenlopende onderwerpen, van trainingen over het verdrag aan ambtenaren, architecten en andere mensen die betrokken zijn bij beleid over of ondersteuning aan mensen met een handicap, tot het gebruiksvriendelijk maken van alle stoplichten voor mensen met een visuele beperking.
BIJ1 behoort dan ook samen met GroenLinks, D66, CU en de PvdA tot de partijen die het ratificeren van het facultatief protocol van het VN-verdrag Handicap expliciet noemen in hun programma, zodat mensen met een handicap bij een misstand de Nederlandse overheid ter verantwoording kunnen roepen bij het VN-comité.
Het moge duidelijk zijn: waar de media het thema inclusie links laten liggen, hebben kamerbreed de politieke partijen hier wel degelijk zo hun gedachten over. De verschillen laten zien dat er in ieder geval genoeg prikkelende stellingen te bedenken zijn om tot een geanimeerd debat te komen.
Helaas is dit maar een fragmentarische weergave van de standpunten die de partijen innemen rond het thema inclusie. Voor een vollediger overzicht verwijzen wij graag naar de analyse die Ieder(in) op dit thema maakte. Met de hashtag #2miljoenstemmen kun je op social media aandacht vragen voor dit thema bij politici. Kijk hiervoor ook op de website www.2miljoenstemmen.nl.
Kijk voor meer informatie over Wij Staan Op! op www.wijstaanop.nl.
Hier de link naar de anályse van Ieder(in): https://iederin.nl/dit-zeggen-partijprogrammas-over-mensen-met-een-beperking/