Aan een universiteit studeren is misschien niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er naast een behoorlijk stel hersens (het is niet voor niets boven bovengemiddeld onderwijs) ook behoorlijk wat motivatie voor nodig. Om nog maar niet te spreken van alle randvoorwaarden die voor ‘ons’ toch net iets ingewikkelder liggen dan voor de gemiddelde student. ‘Ons’ is een grote groep; het aantal studenten met een functiebeperking als dyslexie of AD(H)D is de laatste jaren flink gestegen. Evenals de aandacht voor studenten met een functiebeperking. Met het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (IVRPH) geratificeerd hopen we dat die aandacht alleen nog maar toeneemt. De Universiteit Leiden is alvast hard op weg.
In 2016 namen oprichters van Wij Staan Op! Pauline en Jiska, beiden student aan de Universiteit Leiden (UL), deel aan een gesprek met de vice-rector van de universiteit, over studeren met een functiebeperking. Beide zeer tevreden over de UL stelden we voor een evenement te organiseren waarin we onze goede ervaringen konden delen. Dat idee werd al snel opgepakt, en samen met de universiteit sloegen we aan het organiseren. Al snel bleek: de UL doet het heel goed, maar… het kán beter. Dus werd het een intern evenement, voor student, docent en iedere medewerker die maar interesse heeft, om mét elkaar te spreken. Er werd een filmpje gemaakt met drie studenten met totaal verschillende functiebeperkingen, we bereidden een voorbereidingsbijeenkomst voor waar we met een kleiner team geïnteresseerden begonnen aan het onderwerp waar zó veel over te vertellen is.
En 20 april was het dan eindelijk zo ver. De grote conferentie studeren met een functiebeperking. Dagvoorzitter en diversity-medewerker Aminata Cairo stond uitgebreid stil bij de aanwezige studenten: “Zij weten het!”. Wat dan? Nou; hoe het is om te studeren met onze functiebeperking, wat ons helpt, wat we nodig hebben, wat ons tegenwerkt… Al die onderwerpen kwamen aan bod. Vice-rector Hester Beijl hield een vurig pleidooi over het belang van deze conferentie en inclusiviteit. Promovenda Rianne Feijt presenteerde haar onderzoek waaruit bleek dat studenten met en zonder functiebeperking dezelfde dingen het belangrijkst vinden in een college – een onverwachte uitkomst. Onderwijsexpert Daan Romijn – “I teach teachers how to teach” – gaf concrete handvaten voor inclusief onderwijs. Hasan Davis gaf een inspirerende speech over empowerment; en studenten met verschillende functiebeperkingen van verschillende opleidingen beantwoorden een half uur lang vragen over inclusief studeren.
De middag ging echter niet alleen over luisteren en leren, we wilden ook vooral mét elkaar spreken en van elkaar leren. In kleinere tafelsessies gingen student, docent en geïnteresseerden met elkaar in gesprek over specifieke onderwerpen, waaruit we concrete ideeën putten over het verbeteren van inclusief onderwijs aan de universiteit Leiden.
Nog meer informatie? Die vind je hier!
Artikel over de conferentie van de universiteit
Bericht van student met functiebeperking Hannah Borst
Aftermovie van Cameron AV Productions & Universiteit Leiden
Officieel eindverslag van de Universiteit Leiden

Afsluiting met een bloemetje